tiistai 2. kesäkuuta 2009

Taidekoulujen hylkäysperusteet synnyttivät kiivasta keskustelua.

Verkkohesari uutisoi eilen illalla siitä kuinka taidekoulut eivät ilmoita hakijoille hylkäysperusteita. Uutinen on synnyttänyt yllättävän runsasta keskustelua. Liekö keskustelijoina hylätyiksi tulleet hakijat, taidevihaajat vai onko keskustelua herättänyt provosoiva otsikon sana "piilottaa", aivan kuin asiaan liittyisi jotain suurempaa salamyhkäisyyttä.

Itse en usko että TaiK:in hakumenettelyissä olisi mitään salamyhkäistä. On yksinkertaisempaa kun ennakkotehtävien hylkäysperusteita ei tarvitse ilmoittaa jokaiselle hakijalle, varsinkin kun hakijoita on tuhansia, jolloin kirjallisien perusteluiden kirjoittamiseen kuluisi hurja määrä opettajien työtunteja.

Sana "piilottaa" on liioittelua. Useimmissa oppilaitoksissa hylkäysperusteita voi tiedustella koulun kansliasta tai suoraan opettajilta, mikäli perusteluja haluaa tietää. Yksinkertaisempaa voi olla katsoa peiliin, pohtia hakutehtäviään ja portfolioa arvioijan näkökulmasta ja miettiä mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä paremmin.

Sitten pari sanaa termistöstä. TaiK:issa ei kouluteta taiteilijoita, vaikka hesari näin virheellisesti haluaa otsikoida ( "7 000 hamuaa taiteilijaksi" ) toisessa asiaa sivuavassa uutisessaan.

Kuvataidealalla hakee noin 1000 hakijaa (mikä on 1/7 hesarin lanseeraamasta 7000:sta hakijasta), joista hyväksytään kylläkin suurempi määrä kuin 26 hakijaa. Pelkästään erillismaisterikoulutukseen otetaan vuosittain enemmän kuin 26 oppilasta. Ilmeisesti uutisessa tarkoitetaan uusia opiskelijoita, ei jatkokoulutukseen hakeutuvia opiskelijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa.