maanantai 1. kesäkuuta 2009

Pauliina Laitinen-Laiho “opastaa” nuoria taiteilijoita.

Turun Sanomien kulttuurisivuilta poimittua:

...

Syksyllä taiteen hinnanmuodostuksesta kirjan julkaiseva Pauliina Laitinen-Laiho seuraa taidekenttää paitsi tutkijan myös yritysten taidehankkijan näkökulmasta.

– Esimerkiksi SOK:lla on tietty budjetti, jonka puitteissa katsotaan, mitä taiteilijoita kokoelmasta vielä puuttuu. Teokset tulevat tiloihin työntekijöiden nähtäville, joten hankinnat painottuvat vähän mainstreamiin taiteeseen, eikä kaikkein vaikeimpia teoksia hankita.

Hänen mukaansa taiteilijalle on tärkeää saada nimensä suurten yritysten kokoelmiin.

– Ansioluettelossa pitää olla isoja kansallisia yrityksiä. Varsinkin jos haluaa luoda kansainvälistä uraa, Nokiat ja muut pitää saada ansioluetteloon. Niihin päästäkseen kannattaa antaa töitä vaikka ilmaiseksi.

...

Pauliina Laitinen-Laihon mielestä kuvataiteilijoiden kannattaisi antaa suuryrityksille töitä ilmaiseksi?

Hmm... valitettavasti tässä ajatuskuviossa on jotain mikä tökkii todella pahasti. Miksi nuoren ja pienituloisen kuvataiteilijan pitäisi lahjoittaa varakkaalle suuryritykselle töitään ilmaiseksi? Varsinkin kun yritys voi vähentää hankinnat verotuksessa.

Pelkkä marginaalinen potentiaalin kasvatus kansainvälisen uran avittamiseksi ei voi olla riittävä täky, etenkin jos taidepiireissä leviää tieto teoksien ilmaisjakelusta tai "kikkaa" rupeaa käyttämään suurempi joukko aloittelevia taiteilijoita, jolloin tietenkin koko "kikka" menettää tehonsa. Minusta kuulostaa siltä että mm. yritysten taidehankinnoista vastaava Laitinen-Laiho puhuu omaan pussiinsa tai sitten haastattelija on irroittanut lauseen jostain isommasta asiakokonaisuudesta.

Nuoret taiteilijat: Älkää missään tapauksessa luopuko töistänne ilmaiseksi. Tehkää laadukasta, pitkäjänteistä työtä ja hakekaa hyviä näyttelypaikkoja, työnne varmasti löytävät osoitteensa myös yrityksien kokoelmiin.

http://www.turunsanomat.fi/online/kulttuuri/51632.html

1 kommentti:

  1. Pauliina Laitinen-Laiho on väärä profeetta, joka puhuu toistuvasti täyttä fuulaa taiteesta ja antaa vastuuttomia ohjeita siellä sun täällä.

    VastaaPoista

Sana on vapaa.