maanantai 15. helmikuuta 2010

Monikulttuurisuuden edistämiseen jaetaan rahaa, millä perusteilla?

Taiteen Keskustoimikunta käynnisti uuden toimikunnan "Monikulttuurisuutta edistäviin taidehankkeisiin", jaossa oleva potti on 100 000 euroa.

"Myönnettyjen apurahojen tarkoituksena on vahvistaa maahanmuuttajien ja kansallisiin vähemmistöihin kuuluvien taiteilijoiden mahdollisuuksia harjoittaa taiteellista toimintaa ja osallistua tasavertaisesti Suomen taide-elämään ja tukea taiteilijoiden ja työryhmien monikulttuurisuutta ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta edistäviä taidehankkeita Suomessa."

Kävin mielenkiinnosta läpi myönnettyjen apurahojen listaa ja listalla oli mm. viisi eri henkilöä joille oli kaikille myönnetty 3000 euron avustus "työskentelyyn Emigrant Hotel -teatteriesityksessä". Yhteensä siis vaatimattomat 15000 euroa.

Tietenkin TKT voi jakaa rahansa miten haluaa (kuten vaikkapa myöntämällä kolmivuotisen työskentelyapurahan kuvataiteilijalle, jolla on Helsingin keskustassa omaa nimeään kantava myyntigalleria), mutta tällainen toiminta vähän ihmetyttää kun samaan aikaan moni kipeästi apurahoja tarvitseva ammattitaiteilija jää kokonaan hankkeidensa kanssa ilman rahallista tukea ja toisaalla sitten rahaa jaetaan hyvin löysin perustein "Monikulttuurisuutta edistäviin taidehankkeisiin".

Tässä ollaan nyt pahasti hakoteillä. Tuollaiseen pilottiprojektiin olisi ollut sopivampi potti esimerkiksi 35 000 euroa, jota voisi nostaa sitä mukaa kun rahan tarvitsijoita oikeasti alkaa ilmaantua, tällöin ei tarvitsisi noin räikeän keinotekoisesti tukea monikulttuurisuutta. Myös useat muut saman toimikunnan myöntöpäätökset herättävät kysymyksiä, kohteet ja summat tuntuvat ristiriitaisilta, kun verrataan muiden taiteenalojen hakumääriin, myönnettyihin kohteisiin ja avustusmääriin.

Useat avustuksia saaneista henkilöistä eivät vastaa käsitystäni ammattitaiteilijasta. Todennäköisesti minkä tahansa taidelajin piirissä nousisi myrsky kun TKT yhtäkkiä myöntäisi kohdeapurahoja "kouluttamattomille harrastelijoille johonkin kunnankirjaston aulassa pidettävän näyttelyyn", jostakin syystä taikasana "monikulttuurisuus" tukahduttaa terveen kritiikin kokonaan.


http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/default.asp?WCI=wciFrames&strlanguage_id=sw

HS-raadin vastaukset kysymykseen: Sopiiko vähemmistöjen suosiminen taideapurahan jakoperusteeksi? (12.2.2009 )

Mikä taidejärjestö uskaltaa nostaa asian julkiseen keskusteluun pelkäämättä rasismin leimaa? Vai onko aihe liian arka? Tämä kysymys koskee koko taiteen ja kulttuurin kenttää, ei pelkästään kuvataidetta.

lauantai 13. helmikuuta 2010

Kuvataiteilijat osa-aikaisina opettajina.

Mielenkiintoinen blogi, kannattaa tutustua ja merkitä kirjanmerkkeihin.

http://tuntiopettajat.blogspot.com/